Home / Thư viện đề thi / Đề thi tiếng Anh THPT / Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 8

Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 8

Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 8
(Có đáp án)
Đề thi thử được biên soạn theo cấu trúc của đề thi minh họa THPT Quốc gia 2021 của Bộ Giáo Dục và Đào Tạo.

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. laughs       B. problems     C.night   D.markets

Question 2: A. passage     B. luggage     C. age       D. damage

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3:
A. passion
B. escape
C. prefer
D. review

Question 4:
A. completion
B. understand
C. material
D. behavior

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5: Nobody comes there on time, _________ ?
A. does he
B. doesn’t he
C. do they
D. don’t they

Question 6: ________ injured had been taken to hospital before ambulance came
A. the
B. an
C. 0
D. a

Question 7: I was born_________ Kerala.
A. on
B. from
C.at
D. in

Question 8: David can’t help _________ when he tells him about a funny story
A. laughing
B. to laugh
C. laughed
D. laugh

Question 9: If people paid more attention to sharing household chores, the family life _________ happier .
A. would be
B. will be
C. would have been
D. had been

Question 10 : My father bought thí house since he _________ for a famous company.
A. had work
B. worked
C. has worked
D. would work

Question 11: How can the manager act _________nothing had happened?
A. therefore
B. so
C. if
D. as though

Question 12: She will return her work _______.
A. as soon as she has prepared lunch for her children
B. until she she had prepared lunch for her children
C. After she prepared lunch for her children
D. when she was preparing lunch for her children

Question 13: Hoa are very happy with the gift __________ by her boyfriend on her birthday.
A. presented
B. was presenting
C. presenting
D. be presenting

Question 14: One of the popular _________ used in smartphones at present is voice recognition.
A. applicant
B. applicable
C. applications
D. apply

Question 15: Many parents tend to push their children because they believe that good education will enable them to _________ in the future.
A. turn up
B. get on
C. get out
D. turn down

Question 16: It used to be a small town, where people _________fishing for a living.
A. made
B. did
C. earned
D. led

Question 17: The government should take some measures to _________ that tourism develops in harmony with the environment.
A. promote
B. ensure
C. facilitate
D. improve

Question 18: I think that doing medical research would be really _________ because this job would save people’s lives.
A. challenging
B. tiresome
C. rewarding
D. monotonous

Question 19: Mr Nam knows Hanoi City like the back of his _________. He used to be a taxi driver there for 10 years.
A. head
B. mind
C. hand
D. life

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 20:  The new cartoon film catches the fancy of the children.
A. satisfies
B. amuses
C. attracts
D. surprises

Question 21: Ray Kurzweil suggests that exponential technological development will lead to the inevitable rise of artificial intelligence.
A. inapplicable
B. unavoidable
C. unrecognizable
D. invisible

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: Her physical condition was not an impediment to her career as a singer. She has won a lot of prizes.
A. advantage
B. obstacle
C. barrier
D. disadvantage

Question 23: Tom wa s too wet behind the ears to be in charge of such a difficult task.
A. full of experience
B. lack of responsibility
C. without money
D. full of sincerity

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges

Question 24: Hoa And Nam are talking about the importance of English in student’s life .
– Hoa: “English plays an important role in student’s life ”
– Nam: “ _________ .It is an essential for their job in the future .”
A. Oh, that’s a problem
B. I can’t agree with you more
C. Not at all
D. You can make it

Question 25: Marry is talking to Linda over the phone .
Mary: “Thank you for helping me prepare for the party.”
Linda: “_________”.
A. My pleasure
B. The meal was out of this world
C. Never mention me.
D. Of course not

Read the following passage and mark the letter Ay B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30.

Why do some people take revenge on others? Why aren’t we able to sort out our problems without seeking to get (26)______ with those who have hurt us? Apparently, we are simply experiencing a deeply rooted part of human nature. Our desire for revenge comes from the brain’s limbic system, the most primitive part of the brain and one that we share with all animals. (27)______, when someone confronts us, we often prefer attacking verbally or physically rather than try to work out a solution together.
However, unlike animals, we also possess a highly evolved cerebral cortex which allows us to plan and analyze – and this can make revenge more than just a(n) (28) ______ reaction. A person who feels they have been wronged may even enjoy planning a creative and appropriate act of revenge. (29) _______people suggest that taking revenge can be seen as a positive move, allowing you to work through your negative emotions. However, it can also be dangerous, and you may risk finding yourself in a situation (20)______ rapidly gets out of hand.

Question 26:
A. equal
B. even
C. similar
D. fair

Question 27:
A. However
B. Thus
C. Additionally
D. Subsequently

Question 28:
A. distinctive
B. instinctive
C. extrinsic
D. inborn

Question 29:
A. Some
B. another
C. each
D. others

Question 30:
A. who
B. where
C. when
D. which

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions from 31 -35

Cities develop as a result of functions that they can perform. Some functions result directly from the ingenuity of the citizenry, but most functions result from the needs of the local area and of the surrounding hinterland (the region that supplies goods to the city and to which the city furnishes services and other goods). Geographers often make a distinction between the situation and the site of a city. Situation refers to the general position in relation to the surrounding region, whereas site involves physical characteristics of the specific location. Situation is normally much more important to the continuing prosperity of a city. If a city is well situated in regard to its hinterland, its development is much more likely to continue. Chicago, for example, possesses an almost unparalleled situation: it is located at the southern end of a huge lake that forces east-west transportation lines to be compressed into its vicinity, and at a meeting of significant land and water transport routes. It also overlooks what is one of the world’s finest large farming regions. These factors ensured that Chicago would become a great city regardless of the disadvantageous characteristics of the available site, such as being prone to flooding during thunderstorm activity.

Similarly, it can be argued that much of New York City’s importance stems from its early and continuing advantage of situation. Philadelphia and Boston both originated at about the same time as New York and shared New York’s location at the western end of one of the world’s most important oceanic trade routes, but only New York possesses an easy-access functional connection (the Hudson-Mohawk lowland) to the vast Midwestern hinterland. This account does not alone explain New York’s primacy, but it does include several important factors. Among the many aspects of situation that help to explain why some cities grow and others do not, original location on a navigable waterway seems particularly applicable. Of course, such characteristic as slope drainage, power resources, river crossings, coastal shapes, and other physical characteristics help to dertermine city location, but such factors are normally more significant in early stages of city development than later.

Question 31. What does the passage mainly discuss?
A. The development of trade routes through United States cities
B. Contrasts in settlement patterns in United States
C. Historical differences among three large United States cities
D. The importance of geographical situation in the growth of United States cities

Question 32. The word “ingenuity” in paragraph 1 is closest in meaning to _________.
A. wealth
B. resourcefulness
C. traditions
D. organization

Question 33: According to the passage, a city’s situation is more important that its site in regard to the city’s _________.
A. long-term growth and prosperity
B. ability to protect its citizenry
C. possession of favorable weather conditions
D. need to import food supplies

Question 34. The author mentions each of the following as an advantage of Chicago’s location EXCEPT its _________.
A. hinterland
B. nearness to a large lake
C. position in regard to transport routes
D. flat terrain

Question 35. The word “it” in paragraph 2 refers to _________.
A. account
B. primacy
C. connection
D. hinterland

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.

Nature has always provided a stimulus for inventive minds. Early flying machines clearly were an attempt to emulate the freedom of birds. Architects and engineers have often consciously modeled buildings on forms found in nature. A more recent example of the inspiration given by nature is the invention of Velcro. The inventor of this now common fastening device noticed that small burrs attached to his dog’s coat grasped the hairs by means of tiny hooks. This led him to invent a synthetic fabric whose surfaces mimic the clasping properties of this natural seedpod.

Animals and plants have evolved solutions to the kinds of problems that often interest engineers and designers. Much current research in material science is concerned with actively examining the natural world, especially at the molecular level, for inspiration to develop materials with novel properties. This relatively new field of study is sometimes known as biomimetics, since it consciously attempts to mimic nature.

Researchers have investigated several interesting areas. For example, they have studied how the molecular structure of antler bone contributes to its amazing toughness, how the skin structure of a worm contributes to its ability to crawl, how the sea cucumber softens its skeleton and changes shape so that it can squeeze through tiny gaps in rocks, or what gives wood its high resistance to impact. These investigations have led to several breakthroughs in the development of composite materials with remarkable properties.

Predictions for future inventions that may be developed from these lines of research include so-called smart structures that design and repair themselves in a similar way to a variety of processes in the natural world. For example, engineers have envisaged bridges that would detect areas heavily stressed by vehicle movement or wind. The bridge structure would then automatically add or move material to the weak areas until the stress is reduced. The same principle might be used to repair damaged buildings. Other new materials that have been imagined are substances that would copy photosynthesis in green plants in order to create new energy sources. The potential impact of biomimetic research is so great that the twenty-first century may come to be known as the “Age of Materials.”

Question 36: The passage is primarily concerned with _________.
A. future research into the uses of Velcro
B. the effect of the Age of Materials on nature
C. the development of products based on nature
D. problems that preoccupy designers and engineers

Question 37: The word “emulate” in paragraph 1 is closest in meaning to _________.
A. stimulate
B. captivate
C. imitate
D. activate

Question 38: Which of the following is true about Velcro?
A. It was first used to remove dog hair from the owner’s coat.
B. It exemplifies how a natural structure inspired a useful invention.
C. The inventor of Velcro was very famous before his invention.
D. It has set a trend for tiny hooklike structures in synthetic fabric.

Question 39:The word “novel” in paragraph 2 is closest in meaning to __________.
A. unique
B. familiar
C. fictitious
D. legendary

Question 40:Which of the following does the word “it” in paragraph 3 refer to?
A. sea cucumber
B. skeleton
C. shape
D. worm

Question 41: According to the passage, what do investigations in biomimetics suggest?
A. Biomimetics is not promising.
B. Biomimetics may lead to the development of new creatures.
C. Biomimetics may lead to useful inventions.
D. Biomimetics has provided the new material for smart structures.

Question 42: According to the passage, which of the following would NOT be a useful biomimetic product?
A. Tomatoes mimicking the structures that give sea cucumbers the ability to squeeze through cracks
B. Bulletproof jackets mimicking the structures that give wood its resistance to impact
C. Glass in windshields mimicking the structures that give antler bone its toughness
D. Cables mimicking the structures that give spiderwebs their flexibility and tensile strength

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 43: Mrs. Mai,  along with (A) her friends (B) from Vietnam,  are (C) planning  to attend (D) the festival.

Question 44: I like travelling (A) by air because (B) it is fast, safe (C) and it is convenient (D).

Question 45:  While verbalization is  the most common form (A) of language in existence (B), humans make use of many  others systems (C) and techniques  to express (D) their thoughts and feelings.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions

Question 46: Long speaks Chinese better than Tuan.
A. Tuan does not speak Chinese as well as Long .
B. Tuan speaks Chinese better than Janet.
C. Long is a worse speaker of Chinese than Tuan.
D. Tuan and Long are not so good at speaking Chinese.

Question 47: “I’ll wait for you until you come”, she said to Nam.
A. She told Nam she’ll wait for you until he comes.
B. She told Nam she would wait for him until you came.
C. She told Nam she would wait for you until he came.
D. She told Nam she would wait for him until he came.

Question 48: Cheating is not allowed in the GCSE .
A. You may cheat in the GCSE.
B. You musn’t cheat in the GCSE
C. You don’t have to cheat in the GCSE
D. You should cheat in the GCSE

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions

Question 49: You can use my book. You are sure that you will take it back by Monday.
A.You can’t use my book unless you take it back by Monday.
B. You can use my book provided you take it back by Monday.
C. You can’t use my book if you take it back by Monday.
D. You can’t use my book in case you take it back by Monday.

Question 50: The blouse my father bought yesterday is very big. I can’t wear it at my birthday party today.
A. But for the big blouse, I would have worn it at my birthday party today.
B. Only if the blouse my father bought yesterday is big could I wear it at my birthday party today.
C. Not until I couldn’t wear the blouse at my birthday party today was it very big.
D. So big is the blouse my father bought yesterday that I can’t wear it at my birthday party today.

–Hết–

Đáp án

1-B 2-C 3-A 4-B 5-C 6-A 7-D 8-A 9-A 10-B
11-D 12-A 13-A 14-C 15-B 16-B 17-B 18-C 19-C 20-C
21-B 22-A 23-A 24-B 25-A 26-B 27-B 28-B 29-A 30-D
31-D 32-B 33-A 34-D 35-A 36-C 37-C 38-B 39-A 40-A
41-C 42-A 43-C 44-D 45-C 46-A 47-D 48-B 49-B 50-D

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *