Home / Thư viện đề thi / Đề thi tiếng Anh THPT / Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 7

Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 7

Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 7
(Có đáp án)

Đề thi thử được biên soạn theo cấu trúc của đề thi minh họa THPT Quốc gia 2021 của Bộ Giáo Dục và Đào Tạo.

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. buses       B. crashes        C. bridges       D. plates

Question 2: A. expand     B. stagnant       C. vacancy     D. applicant

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3:
A. suggest
B. involve
C. travel
D. sustain

Question 4:
A. butterfly
B. departure
C. tradition
D. protection

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5: Buy me something to drink, ____________?
A. aren’t you
B. won’t you
C. don’t you
D. will you

Question 6: Wendy became ____________ famous artist at the age of 20
A. a
B. the
C. an
D. 0

Question 7: What did you have ______lunch?
A. for
B. on
C. of
D. with

Question 8: Human beings must stop ______the environment.
A. to pollute
B. polluted
C.to polluted
D.polluting

Question 9: If you_______ any money, I would give you some.
A. hadn’t had
B. haven’t had
C. don’t have
D. didn’t have

Question 10: My parents have left for English since I ___________ at primary school.
A. have been
B. was
C. had been
D. am

Question 11: My parents lent me the money. _____________, I couldn’t have afforded the trip.
A. Therefore
B. Otherwise
C. Only if
D. However

Question 12: _____________, she will go to sleep.
A. By the time she finished the home work
B. After she was finishing the homework
C. When she finished the homework
D. As soon as she has finished the homework

Question 13: The man ______ at the blackboard is our teacher.
A. stood
B. stands
C. standing
D. to stand

Question 14: John is feeling_____________because he hasn’t had enough sleep recently.
A. irritate
B. irritation
C. irritably
D. irritable

Question 15: When travelling in Europe, we tried to___________at least an hour in a medieval town to explore it.
A. stop off
B. stop out
C. stop up
D. stop in

Question 16: The commission estimates that at least seven companies took___________ of the program.
A. advantage
B. use
C. benefit
D. dominance

Question 17: It is not easy at all to get a good job without any __________ qualifications.
A. academic
B. social
C. great
D. favourite

Question 18: Jenny has an_____________command of Japanese cuisine.
A. intensive
B. utter
C. impressive
D. extreme

Question 19: The head teacher has asked me to take the new boy under my_____________and look after him.
A. sleeves
B. arm
C. wing
D. cloak

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 20:  A lot of waste from hotels and vehicles is also discharged into the water and air.

A. get over
B. turn up
C. get off
D. watch out

Question 21: If the examiner can’t make sense of what your essay is about, you’ll get the low mark.

A. declare
B. estimate
C. communicate
D. understand

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22:  Sorry, I can’t come to your party. I am snowed under with work at the moment.
A. busy with
B. free from
C. relaxed about
D. interested in

Question 23: He was imprisoned because he revealed secrets to the enemies.
A. disowned
B. declared
C. betrayed
D. concealed

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges

Question 24: Nam and Lan are talking about tourism in the future
Nam: “What do you think tourism will be like in the future?”
Lan: “________________”
A. I guess there will be various forms of tourism.
B. I’ve always interested in tourism industry.
C. It’s not easy to find a job in tourism these days.
D. More females than males work in tourism industry.

Question 25: Sam and David are talking about what to do after work.
– “Do you fancy going to a movie this evening?” – “___________”
A. Not at all. Go ahead.
B. I’m sorry. I don’t know that.
C. That would be nice.
D. Not so bad. And you?

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks from 25 to 29.

Is it worth reading books, (26) ___________ nowadays there are so many other forms of entertainment? (27) __________ people say that even paperback books are expensive, and not everyone can borrow books from a library. They might add that television is more exciting and that viewers can relax as they watch their favourite programme. All that may be true, but books are still very popular. They encourage the reader to use his or her imagination for a start. You can read a chapter of a book, or just a few pages, and then stop. Of course, it may be so (28) ___________that you can’t stop! There are many different kinds of books, so you can choose a crime novel or an autobiography, or a book (29) ___________gives you interesting information. If you find it hard to choose, you can read reviews, or ask friends for ideas. Personally, I can’t do without books, but I can (30) ___________up television easily enough. You can’t watch television at bus stops!

Question 26:
A. Therefore
B. or
C. However
D. since

Question 27:
A. Much
B. Some
C. Little
D. Few

Question 28:
A. current
B. imagined
C. interest
D. gripping

Question 29:
A. whose
B. which
C. what
D. when

Question 30:
A. pick
B. look
C. give
D. turn

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions form 31 -35

Tourism will always have an impact on the places visited. Sometimes the impact is good, but often it is negative. For example, if lots of people visit one place, then this can damage the environment. The question is – how can we minimize the problems without preventing people from travelling and visiting places?
The main aim of ecotourism is to reduce the negative impact that tourism has on the environment and local people. The idea is to encourage tourists to think about what they do when they visit a place.
It’s great to talk about protecting the environment, but how do you actually do this? There are a number of key points. Tourists shouldn’t drop litter, they should stay on the paths, they shouldn’t interfere with wildlife and they should respect local customs and traditions.
Some people see ecotourism as a contradiction. They say that any tourism needs infrastructure – roads, airports and hotels.The more tourists that visit a place, the more of these are needed and, by building more of these, you can’t avoid damaging the environment.
But, of course, things aren’t so black and white. Living in a place of natural beauty doesn’t mean that you shouldn’t benefit from things like better roads. As long as the improvements benefit the local people and not just the tourists, and the local communities are consulted on plans and changes, then is there really a problem?
In 2002 the United Nations celebrated the “International Year of Ecotourism”. Over the past twenty years, more and more people have started taking eco-holidays. In countries such as Ecuador, Nepal, Costa Rica and Kenya, ecotourism represents a significant proportion of the tourist industry.

Question 31 : What is the main idea of the passage?
A. A brief introduction about ecotourism
B. Some Dos for ecotourists
C. Some Don’ts for ecotourists
D. Benefits and drawbacks of ecotoursim

Question 32: In paragraph 1, the word “it” refers to ____.
A. tourism
B. environment
C. impact
D. damage

Question 33: According to the passage, what does the ecotourism aim at?
A. stopping ecotourism altogether
B. reducing the tourism problems
C. preventing tourists from travelling
D. finding a new form of tourism

Question 34: In paragraph 4, the word “avoid” is closest in meaning to ____.
A. present
B. pretend
C. prevent
D. protest

Question 35: Which of the following is TRUE about the author’s opinion?
A. Building extra infrastructure in ecotourism areas must be prohibited.
B. New infrastructure could be accepted as long as it also helps local people.
C. Tourists are consulted about the plans to build new infrastructure.
D. Governments are consulted about the plans to build new infrastructure,

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions form 36 -42

PERCEPTIONS OF ANIMALS ACROSS CULTURES
When living and working in another country, there are numerous things to consider apart from the more obvious ones of climate, language, religion, currency, etc. Some important considerations are less obvious. For example, do you have a pet or do you enjoy a hobby such as horse riding? Your animal or hobby may be perceived in a completely different light in another culture so it’s important to consider the significance given to specific animals in different parts of the world and general perceptions towards them.

One example which is often mentioned in popular press is the case of dogs. In some cultures, like the US or UK, dogs are loved and considered a great pet to have at home and with the family. In other cultures, such as those where Islam is the majority religion, dogs may be perceived as dirty or dangerous. Muslims treatment of dogs is still a matter of debate amongst Islamic scholars, while these animals are widely considered by many Western cultures to be “mans best friend”, the Koran describes them as “unhygienic”. Muslims will therefore avoid touching a dog unless he can wash his hands immediately afterwards, and they will almost never keep a dog in their home.

In Iran, for instance, a cleric once denounced “the moral depravity” of dog owners and even demanded their arrest. If you are an international assignee living and working in Saudi Arabia or another Arabic country, you should remember this when inviting Arab counterparts to your house in case you have a dog as a pet. This is just one example of how Islam and other cultural beliefs can impact on aspects of everyday life that someone else may not even question. A Middle Eastern man might be very surprised when going to Japan, for instance, and seeing dogs being dressed and pampered like humans and carried around in baby prams!

Dogs are not the only animals which are perceived quite differently from one culture to another. In India, for example, cows are sacred and are treated with the utmost respect. Conversely in Argentina, beef is a symbol of national pride because of its tradition and the high quality of its cuts. An Indian working in Argentina who has not done his research or participated in a cross cultural training programme such as Doing Business in Argentina may be surprised at his first welcome dinner with his Argentinean counterparts where a main dish of beef would be served.

It is therefore crucial to be aware of the specific values assigned to objects or animals in different cultures to avoid faux-pas or cultural misunderstandings, particularly when living and working in another culture. Learning how people value animals and other symbols around the world is one of the numerous cultural examples discussed in Communication’s intercultural training courses. Understanding how your international colleagues may perceive certain animals can help you ensure you aren’t insensitive and it may even provide you with a good topic for conversation.
(Source: https. //www.communicaid.com)

Question 36. What does the author suggest in the last paragraph?
A. Talking about different perceptions with others will help you overcome insensitivity.
B. To avoid cultural shocks, people should not live or work in another culture.
C. It’s important to value the objects or animals in different countries before going there.
D. Understanding different perceptions of animals will help you avoid faux-pas in another nation.

Question 37. According to paragraph 2, which sentence is INCORRECT?
A. The dog is a typical example of different views in the world about animals.
B. Dogs are well-treated and loved in the US and UK.
C. Muslims are those considering dogs as their best pets at home.
D. People whose religion is Islam don’t like having dogs in their home.

Question 38. The word “unhygienic” in the second paragraph is closest in meaning to____________
A. unhealthy
B. undependable
C. unreliable
D. unacceptable

Question 39. What does the word “this” in paragraph 3 refer to?
A. you are an international assignee
B. you are having a dog as pet
C. a cleric once denounced the moral depravity of dog owners and even demanded their arrest
D. you are living and working in Saudi Arabia or another Arabic country

Question 40. The author mentioned cows in paragraph 4 as an example of______________
A. the animals that are differently perceived in numerous cultures
B. sacred animals in Argentina
C. a symbol of a nation for its high quality of nutrients
D. which may cause surprise for Argentinian people at dinner

Question 41.Which of the following could be the main idea of the passage?
A. Perceptions of animals across cultures
B. What should be learnt before going to another country
C. Dogs and different beliefs in the world
D. Muslims and their opinions about animals

Question 42. The word “pampered” in the third paragraph could be best replaced by____________
A. indulged
B. taken care of
C. made up
D. respected

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 43:  My mother as well as (A) her friends (B) always go (C) out together at  (D) the weekend

Question 44: He is (A) a handsome, intelligence (B) and friendly (C) student in (D) my group.

Question 45: They have carried exhausting (A) research into (B) the effects of smartphone on schoolchildren’s behaviour (C) and their academic performce (D)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions

Question 46: I am not as good at English as my friend
A. My friend is better at English than me
B. My friend is the best at English person in my class.
C. I am the best at English person in my class.
D. I am better at English than my friend

Question 47: “I am going away tomorrow, mom. ”, the son said.
A. The son said that he was going away the next day, mom.
B. The son told his mom that he was going away the next day.
C. The son asked his mom if he was going away tomorrow.
D. The son said to his mom he was going away the next day.

Question 48: It is necessary to do your homework everyday.
A.You needn’t do your homework everyday.
B. You must do your homework everyday.
C. You shouldn’t do your homework everyday.
D. You are able to do your homework everyday.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions

Question 49: Don’t make noise in the class, otherwise you won’t understand the lesson
A. If only you made noise in the class, you would understand the lesson.
B. Unless you don’t make noisein the class, you won’t understand the lesson
C. As long as you don’t make noise, you will understand the lesson.
D. If you don’t make noise in the class, you won’t understand the lesson

Question 50: The master of ceremonies has a very soft voice. Everyone listens to her attentively whenever she appears on the stage.
A. So soft is the voice of the master of ceremonies that everyone listens to her attentively whenever she appears on the stage.
B. As long as the master of ceremonies hadn’t had a very soft voice, everyone wouldn’t listen to her attentively whenever she appears on the stage.
C. Only after everyone listens to the master of ceremonies attentively whenever she appears on the stage does she have a very soft voice.
D. But for a very soft voice, everyone would listen to her attentively whenever she appears on the stage.

–Hết–

Đáp án

1-D 2-C 3-C 4-A 5-D 6-A 7-A 8-D 9-D 10-B
11-B 12-D 13-C 14-D 15-A 16-A 17-A 18-C 19-C 20-C
21-D 22-B 23-D 24-A 25-C 26-C 27-B 28-D 29-B 30-C
31-A 32-C 33-B 34-C 35-B 36-D 37-C 38-A 39-C 40-A
41-A 42-B 43-C 44-B 45-A 46-A 47-B 48-B 49-C 50-A

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *