Home / Thư viện đề thi / Đề thi tiếng Anh THPT / Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 4

Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 4

Đề thi thử THPT Quốc Gia môn tiếng Anh – Đề số 4
(Có đáp án)

Đề thi thử được biên soạn theo cấu trúc của đề thi minh họa THPT Quốc gia 2021 của Bộ Giáo Dục và Đào Tạo.

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. serves             B. hopes                      C. likes                        D. writes

Question 2: A. park               B. start                         C. card                        D. catch

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3:
A. express
B. enter
C. employ
D. reduce

Question 4:
A. purity
B. chemical
C. habitat
D. destruction

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5: He rarely goes fishing, ____________?
A. doesn’t he
B. is he
C. does he
D. isn’t he

Question 6: Have you ever considered____________to study in a foreign country?
A. going
B. to go
C. to be going
D. having gone

Question 7: If people paid more attention to the environment, the Earth __________ greener.
A. would be
B. will be
C. would have been
D. had been

Question 8: In my company, the director deputy usually___________ the responsibility for organizing meetings and conferences.
A. took
B. take
C. has taken
D. takes

Question 9: I knew they were talking about me___________they stopped when I entered the room
A. because
B. so that
C. because of
D. despite

Question 10: A few months ago I moved into a very small flat ___________ for years with my parents.
A. after I have lived
B. before I had lived
C. before I was living
D. after I had lived

Question 11: It would be to your advantage to prepare questions___________
A. by chance
B. on the whole
C. in advance
D. for short

Question 12: Many of the pictures _______ from outer space are presently on display in the public library.
A. to send
B. sent
C. sending
D. were be sent

Question 13: I______ think that we should do something immediately to change the situation we are in.
A. person
B. personal
C. personally
D. personality

Question 14: “Sorry for being late. I was …….. in the traffic for more than an hour.”
A. carried on
B. held up
C. put off
D. taken after

Question 15: I have no idea to____________ this kind of business.
A. make
B. turn
C. take
D. run

Question 16: There’s a(n) ____________ of difference between liking someone and loving them.
A. world
B. earth
C. whole
D. entirety

Question 17: His answer was so confusing that it hardly made ____
A. meaning
B. interpretation
C. indelibility
D. sense

Question 18: The children are really getting in my___________ Tell them to go and play out side.
A. hair
B. nerves
C. mouth
D. books

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 19: I hope things will start to look up in the new year.
A. get better
B. get worse
C. become popular
D. get bored

Question 20: Drunk driving can lead to some tragic results.
A. miserable
B. peaceful
C. delighted
D. lasting

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 21: He was so insubordinate that he lost his job within a week.
A. fresh
B. disobedient
C. obedient
D. understanding

Question 22: If you are at a loose end this weekend, I will show you round the city.
A. free
B. confident
C. occupied
D. Reluctant

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges

Question 23: Sarah and Kathy are talking about bad habits of children.
~ Sarah: “Children under ten shouldn’t stay up late to play computer games.” ~ Kathy: “………..”
A. I don’t quite agree with you
B. You are absolute right.
C. Yes, I share your opinion.
D. Surely, they shouldn’t.

Question 24: ~ Daisy: “What an attractive hair style you have got, Mary!” ~ Mary: “………”
A. Thank you for your compliment!
B. I don’t like your sayings.
C. You are telling a lie.
D. Thank you very much! I am afraid.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 25 to 29.

Why is it that many teenagers have the energy to play computer games until late at night but can’t find the energy to get out of bed in time for school? According to a new report, today’s generation of children are in danger of getting so (25) ___________sleep that they are putting their mental and physical health at risk. Adults can easily survive on seven to eight hours’ sleep a night, (26) ___________teenagers require nine or ten hours. According to medical experts, one in five youngsters gets anything between two and five hours’ sleep a night less than their parents did at their age.
This (27) ___________ serious questions about whether lack of sleep is affecting children’s ability to concentrate at school. The connection between sleep deprivation and lapses in memory, impaired reaction time and poor concentration is well (28) ___________Research has shown that losing as little as half an hour’s sleep a night can have profound ef fects on how children perform the next day. A good night’s sleep is also crucial for teenagers because it is while they are asleep (29)___________they release a hormone that is essential for their ‘growth spurt’ (the period during teenage years when the body grows at a rapid rate). It’s true that they can, to some extent, catch up on sleep at weekends, but that won’t help them when they are dropping off to sleep in class on a Friday afternoon.

Question 25:
A. less
B. little
C. few
D. much

Question 26:
A. because
B. so
C. or
D. whereas

Question 27:
A. rises
B. raises
C. comes
D. results

Question 28:
A. arranged
B. organized
C. established
D. acquired

Question 29:
A. where
B. that
C. which
D. at which

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or A to indicate the correct answer to each of the question.

Orbis is an organisation which helps blind people of everywhere. It has built an eye hospital inside an aeroplane and flown it all over the world with an international medico team. Samantha Graham, a fourteen-year-old schoolgirl from England, went with the plane to Mongolia. Samantha tells the story, of the Eukhtuul, a young Mongolian girl.

‘Last year, when Eukhtuul was walking home from school, she was attacked by boys with sticks and her eyes were badly damaged. Dr. Duffey, an Orbis doctor, said that without an operation she would never see again, I thought about all the things I do that she couldn’t, things like reading schoolbooks, watching television, seeing friends, and I realised how lucky I am.’

‘The Orbis team agreed to operate on Eukhtuul and I was allowed to watch, together with some Mongolian medical students. I prayed the operation would be successful. The next day I waited nervously with Eukhtuul while Dr. Duffey removed her bandages. “In six months your sight will be back to normal,” he said. Eukhtuul smiled, her mother cried, and I had to wipe away some tears, too!’
Now Eukhtuul wants to study hard to become a doctor. Her whole future has changed thanks to a simple operation. We should all think more about how much our sight means to us.’
(Source: haps..Mooks.google.corn.vnj

Question 30: What information can be learned from this passage?
A. the best way of studying medicine
B. the international work of some eye doctors
C. the difficulties for blind travellers
D. the life of schoolchildren in Mongolia

Question 31: The word “she” in the passage refers to .
A. the writer
B. the nurse
C. Eukhtuul
D. the medical studen

Question 32: After meeting Eukhtuul, Samantha felt .
A. angry about Eukhtuul’s experience
B. grateful for her own sight
C. proud of the doctor’s skill
D. surprised by Eukhtuul’s ability

Question 33: What is the result of Eukhtuul’s operation?
A. After some time she will see as well as before.
B. Before she recovers, she needs another operation.
C. She can see better but can never have normal eyes,
D. She can’t see perfectly again.

Question 34: What is the writer’s main purpose in writing this passage?
A. to describe a dangerous trip
B. to explain how sight can be lost
C. to report a patient’s cure
D. to warn against playing with sticks

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the question.

Grandparents are becoming the forgotten generation, with youngsters now too busy to listen to their stories from the olden days.
A study of 1,000 five to 18 year-olds reveals just 21 per cent will visit their older relatives to hear about how their lives were different in the past; such as where they worked, how it was living in the war, and how they met the love of their life. More than half of youths have no idea what job their grandparent did before retirement – admitting they’d never thought to ask. Sadly, one in 10 admitted they are simply not interested in their grandmother’s or grandad’s previous job or talents and interests, and a quarter only turn up to see them for pocket money. But 23 per cent claim the reason they don’t know anything about their older relatives is because they don’t really get the chance to talk properly.

Geoff Bates, spokesman for McCarthy 8/. Stone’s Inspirational Generation campaign, said: We know this generation have lived full lives with heroic tales to tell and so much to offer, but how many of us have actually thought to ask these questions of our older family members? We want to shout about the amazing feats retirees have achieved in their lifetime and put the spotlight on the wonderfully colorful lives of today’s older people. We are calling on parents and children to talk to their grandparents, to find out what they have done in their lives – and continue to do, and tell us all about it so we can give them the credit they deserve.”

Researchers found that although 65 per cent of youngsters do see their grandparents every single week, 37 per cent claim this is only because their parents want them to. And while 39 per cent talk to their grandparents on the phone, Facebook or Skype at least once a week – 16 per cent once a day – conversation is rarely focused on what they are doing or have done in the past. Four in 10 kids have no idea what their grandparents proudest achievements are, while 30 per cent don’t know if they have any special skills or talents. And 42 per cent don’t spend any time talking about their grandparent’s history -and are therefore clueless about what their grandmother or grandad was like when they were younger. Perhaps due to this lack of communication and respect, just six per cent of children say they look up to their grandparents as a role model and inspiration. However, grandchildren are agreed their grandparents are both loving and friendly, while 43 per cent think they’re funny – with 23 per cent admitting they often have more fun with their elderly relatives than their parents.
(Source: haps://www.independent.co.uk)

Question 35: Which of the following could be the main idea of the passage?
A. Grandparents are outdated people in their families.
B. Young people now do not concern much about their grandparents.
C. Grandparents are not interested in telling stories about their life in the past any more.
D. Young people are too busy to take care of their grandparents.

Question 36: According to the study in paragraph 2, which information is NOT true?
A. Merely over one fifth of people in the survey keep asking about the bygone time of their grandparents.
B. Over 50% of the young don’t know about their older relatives’ professions before superannuation.
C. Most of youths visit their grandparents to ask for money.
D. Nearly a quarter of young people don’t have proper opportunities to converse with their older relatives.

Question 37: The word ” feats” in the third paragraph is closest in meaning to____.
A. accomplishments
B. failures
C. difficulties
D. differences

Question 38: What does the word “they” in paragraph 3 refer to?
A. parents
B. children
C. colorful lives
D. grandparents

Question 39: It can be inferred from paragraph 3 that McCarthy & Stone’s Inspirational Generation campaign            .
A. encourages people to ask more questions about their grandparents’ jobs.
B. would like to honour the retirees with their remarkable achievements and experienced life.
C. hopes to give recognition to the older family members,
D. intends to retell the heroic tails of the older generation and find out what they have done in the past.

Question 40: According to the last paragraph, the proportion of the young voluntarily visiting their older family members every week is             .
A. 37%
B. 65%
C. 28%
D. 39%

Question 41: The author implied in the last paragraph that             .
A. youngsters nowadays are too indifferent with their grandparents’ lives in the former times.
B. more youths use modern technology to keep in touch with their older generation.
C. grandchildren do not have much time to care for their elderly relatives’ special skills and talents.
D. lack of communication and respect is the main reason why youngsters are not interested in what their grandparents have done in the past.

Question 42: The word “inspiration” in the last paragraph mostly means             .
A. disincentive
B. encumbrance
C. stimulation
D. hindrance

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 43: The (A) passengers, tired after a very (B) long trip, was relaxing (C) in every available (D) seat in the airport lobby.

Question 44: Sleeping (A), resting, and to drink (B) fruit juice (C) are the best ways (D) to care for a cold.

Question 45: He was so (A) exhausted (B) that he felt asleep (C) at (D) his desk.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions

Question 46: No one in our club can speak English as fluently as Mai.
A. Mai speaks English more fluently than no one in our club.
B. Mai is the worst English speaker in our club.
C. Mai speaks English as fluently as other people in our club.
D. Mai speaks English the most fluently in our club.

Question 47: “Don’t forget to submit your assignments by Thursday,” said the teacher to the students.
A. The teacher reminded the students to submit their assignments by Thursday.
B. The teacher allowed the students to submit their assignments by Thursday.
C. The teacher ordered the students to submit their assignments by Thursday.
D. The teacher encouraged the students to submit their assignments by Thursday.

Question 48: It’s very likely that the company will accept his application.
A. The company needs accept his application.
B. The company might/ may accept his application.
C. The company must accept his application.
D. The company should accept his application.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions

Question 49: His friends supported and encouraged him. He did really well in the competition.
A. If his friends had given him support and encouragement, he could have done really well in the competition.
B. No matter how much his friends supported and encouraged him, he couldn’t do well in the competition.
C. Such were his friends’ support and encouragement that he couldn’t do really well in the competition.
D. Without his friends’ support and encouragement, he couldn’t have done so well in the competition.

Question 50: The government does not know what to do with household rubbish in large cities.
A. Little does the government know what to do with household rubbish in large cities.
B. It is unknown what to do with household rubbish in large cities by the government.
C. Rarely the government knows what to do with household rubbish in large cities.
D. Hardly any government knows what to do with household rubbish in large cities.

–Hết–

Đáp án

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A D B D C A A D A D
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C B C B D A D A A A
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
C C D A B D B C B B
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
C B A C B C A D B C
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A C C B C D A B D A

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *